"שמן קוקוס – מזיק ללב כמו חמאה ושמן דקלים
איגוד הלב האמריקאי מפרסם המלצות חדשות באשר לצריכת שומנים בתזונה ומחלות לב וכלי דם, בהתבסס על העדויות המדעיות שהצטברו עד כה. איזה שמן בריא ללב? וממה מומלץ להימנע?
שמן קוקוס מכיל 82% שומנים רוויים ומחקרים מראים כי הוא מעלה את רמות ה-LDL (כולסטרול רע) באותה מידה כמו חמאה, שומן בקר ושמן דקלים. כך מבהיר איגוד הלב האמריקאי (AHA) בהמלצות חדשות שהוא מפרסם בנוגע לצריכת שומנים.
מזה שנים מתנהל דיון על שומנים בריאים ושומנים שאינם בריאים, כאשר מדי פעם מתפרסם מחקר שממצאיו מטילים בספק את ההמלצות הרשמיות וזוכה לסיקור תקשורתי נרחב בשל העניין שהוא מייצר או שצץ טרנד תזונתי חדש שסוחף רבים למרות שאינו מבוסס מדעית. המטרה של ההמלצות החדשות היא להבהיר, בהסתמך על העדויות המדעיות הקיימות, אלו שומנים מומלץ לצרוך וממה מומלץ להימנע.
אחד הגורמים המרכזיים שהובילו לכתיבת הדו"ח החדש, הוא מחקר משנת 2014 בו הסיקו החוקרים כי כמויות השומן והשומן הרווי בתזונה לא משפיעות על הסיכון למחלות לב. בניגוד למחקרים רבים שמצאו את ההפך אך לא קיבלו תשומת לב ציבורית, הממצאים המפתיעים זכו לסיקור נרחב באמצעי התקשורת, ורבים קיבלו את הרושם כי שומנים רוויים לא מסוכנים ללב כפי שחשבנו בעבר. עם זאת, כפי שקורה במקרים רבים, למחקר הייתה לפחות מגבלה משמעותית אחת – החוקרים לא לקחו בחשבון מה אנשים אכלו במקום שומנים רוויים. לפי מומחי איגוד הלב האמריקאי שבחנו את המחקר, האנשים שאכלו כמויות מעטות של שומנים רוויים אכלו הרבה פחמימות שמקורן במזון מהיר (ג'אנק פוד) – ואלה כמובן מזיקות לבריאות.
יעילות של סטטינים
ההנחיות החדשות – שפורסמו בסוף השבוע האחרון בכתב העת המדעי Circulation – גובשו על ידי צוות מומחים בכירים מתחומים שונים מטעם האיגוד, לאחר שבדקו מאות מחקרים שפורסמו בנושא צריכת שומנים ובריאות הלב וכלי הדם מאז שנות החמישים.
עבודת המומחים מחזקת את הראיות המדעיות לכך ששומנים רוויים מעלים את רמות ה-LDL כולסטרול – גורם מוביל לטרשת עורקים שעלולה להוביל להתקפי לב, שבץ ומחלות קרדיווסקולריות אחרות. החוקרים הסיקו כי הפחתת צריכה של שומנים רוויים והחלפתם בשומנים בלתי רוויים, במיוחד שומנים רב בלתי רוויים, תפחית את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב וכלי דם.
לפי הדו"ח, החלפת שומנים רוויים בתזונה בשומנים צמחיים שמכילים שומנים רב בלתי רוויים תפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם באותה מידה כמו תרופות להפחתת כולסטרול ממשפחת הסטטינים – בערך ב-30%.
עוד מצאו החוקרים כי העדויות המדעיות תומכות בהמלצה הקיימת של האיגוד לפיה באנשים בריאים שומנים רוויים צריכים להוות פחות מ-10% מהצריכה הקלורית היומית הכוללת.
להחליף את שמן הקוקוס בשמן קנולה או שמן זית
בעבודתם החוקרים בחנו היטב גם את שמן הקוקוס שזוכה בשנים האחרונות לשבחים רבים בשל הטבות בריאותיות לכאורה שמייחסים לו ומהווה לדברי המומחים דוגמה מעולה לטרנדים תזונתיים שאינם מבוססים מדעית.
"אני פשוט לא יודע מי מקדם את זה, אבל אלה לא מדענים" אומר החוקרים הראשי פרופ' פרנק סאקס מומחה למניעת מחלות לב וכלי דם במחלקת התזונה של בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד בהודעה לעיתונות מטעם איגוד הלב. "ייתכן שמי שמניע את זה הם יצרנים שמחפשים רווח או מדינות שהכלכלה שלהן תלויה בשמן קוקוס".
המומחים מבהירים שבכל שמן יש חומצות שומן רוויות, חד בלתי רוויות ורב בלתי רוויות ברמות שונות. בניגוד לשמן קוקוס שמכיל 82% שומנים רוויים, שמן קנולה מכיל רק 7% שומנים רוויים. הם ממליצים להפחית את צריכת השומנים הרוויים בתזונה באמצעות החלפת שמנים כמו חמאה, שומן בעלי חיים, שמן דקלים ושמן קוקוס בשמנים שמכילים שומנים בלתי רוויים, במיוחד שומנים רב בלתי רוויים המצויים בשמנים צמחיים כגון שמן קנולה, שמן סויה, שמן בוטנים, שמן תירס וחריע. שומנים חד בלתי רוויים עדיפים גם הם על שומנים רוויים.
המלצות המומחים מתיישבות היטב גם עם מחקר ענק שערכה לאחרונה קבוצה של 12 קרדיולוגים ומומחים מתחומים אחרים במסגרתו נבחנו העדויות המדעיות על מה שמפחית ומה שלא מפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. לפי ממצאי המחקר והמלצות החוקרים שדווחו בפברואר האחרון בכתב העת של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה, אין לעודד את הצריכה של שמן קוקוס ושמן דקלים. באשר לשמנים הבריאים ללב, החוקרים ציינו כי בסיס העדויות לשמן זית הוא המקיף ביותר, עם עדויות ברורות בהפחתת הסיכון למחלות לב, הפחתת כולסטרול LDL והעלאת כולסטרול HDL."
התקציר פורסם באתר "כמוני" ביום 17.6.2017 מאת אלה הר-נוי וסוקר מאמר שפורסם ימים ספורים קודם במגזין המדעי Circulation. פרסום הסקירה במגזין מחד ופרסום התקציר מאידך באתר "כמוני" מוביל תגובות חריפות של מומחים המצדדים בתוצאות וכנגד תגובות של מומחים השוללים תוצאות סקירה זו.
עד כאן המאמר והקרדיטים.. והאמת? האם חומצות השומן הרוויות באגוז הקוקוס, שהנן בינוניות באורכן, גורמות שהגוף ישתמש בהן במהירות כמקור אנרגיה זמין ויעיל ובשל כך אינו נוטה כלל לאגור אותן ברקמות, כשומן, ולכן השימוש בשמן הקוקוס מייטיב איתנו או אולי צודק איגוד הלב האמריקאי שבסקירתו השבוע במגזין המדעי Circulation הוא מפרסם שורת המלצות להעדפת השימוש בשמן הקנולה על פני השימוש בשמן הקוקוס?
Circulation. Published online June 15, 2017
השאר תגובה